Storing aan Stadsbrug verholpen

Verbinding weer doorgaand voor alle verkeer en volgend jaar groot onderhoud


Het was weer hommeles met de Stadsbrug. Gistermiddag kwam het hefdeel bij het neerdalen naar verluidt scheef in het wegdek terecht. Automatisch trad het storingssysteem in werking waarmee de doorgang voor zowel rijdend en varend verkeer geblokkeerd was. Zojuist meldt de gemeente dat de oorzaak van de storing gevonden is en alle verkeer over en onder de brug weer mogelijk is. Ironisch genoeg werd vandaag officiële bekend gemaakt dat er volgend jaar groot onderhoud aan de brug gepland staat.

Storing
Gisternamiddag trad de storing op waardoor alle verkeer op en onder de Stadsbrug onmogelijk werd. Rondom de Molenbrug ontstonden lange files door het autoverkeer dat om moest rijden. Voor voetgangers (en fietsers zonder fiets) werden rond half zes pendelbussen ingezet van het station naar de andere kant van de IJssel. Vanmorgen kon de Stadsbrug door fietsers en voetgangers gebruikt worden tot kwart over negen. Daarna gingen de technici, in vervolg op gisteravond, verder met het oplossen van de storing. Om drie uur liet gemeente Kampen weten dat de oplossing gevonden was en de Stadsbrug als cruciale verkeersverbinding weer gebruikt kon worden door Jan en alleman.

Groot onderhoud
Na de aanleg van de Stadsbrug in 1999 is de brug voor het eerst toe aan groot onderhoud. Dit was aanvankelijk in 2016 gepland maar werd uitgesteld vanwege andere prioriteiten. Alleen het allernoodzakelijkste onderhoud heeft plaats gevonden waardoor de brug eerder dit jaar deels gestremd was (zie onderaan). Het groot onderhoud staat nu gepland voor mei tot en met september volgend jaar. Daarbij wordt de Stadsbrug geconserveerd (geverfd), de hijskabels vervangen en twee gouden wielen geslepen. Verder wordt de slijtlaag op het hefgedeelte van de brug opnieuw aangebracht en worden de betonnen middengeleiders hersteld.

Kosten en toegankelijkheid
In de begroting is ruim anderhalf miljoen Euri gereserveerd voor het onderhoud. Dat is gebaseerd op inspectierapporten uit 2014. Volgens huidige ramingen komen de kosten nu €966.000 hoger uit. Uiteindelijk bepaalt de uitkomst van de aanbesteding de werkelijke kosten. Tevens zal de uitvoerder bepalen of er voet- en fietsverkeer mogelijk blijft al verzekert verantwoordelijk wethouder Spijkerman dat dat een dringende wens zal zijn in de aanbesteding.
In het kielzog van de problemen met de Stadsbrug vroeg de Bruine Vloot eerder aandacht voor andere problemen bij de Eilandbrug (zie onderaan). Die is echter in beheer bij Rijkswaterstaat. Kampen is één van de zes gemeenten in Nederland die een rivierbrug als de Stadsbrug in eigen beheer heeft. Meestal is Rijkswaterstaat de beheerder van bruggen met een dergelijke omvang. ”Dat maakt het voor gemeente Kampen bijzonder”, laat de gemeente in een persbericht weten. Dat vonden veel lokale verkeersdeelnemers gistermiddag tot hedenmiddag ook.

Zie ook:
Onderhoud aan Stadsbrug veroorzaakt beperkt hinder (sept. 2017)
Dringend aandacht gevraagd voor bediening Eilandbrug

Eén reactie op “Storing aan Stadsbrug verholpen”

  1. Ronald schreef:

    Ziet er netjes uit zover.
    Even testen of dit ook werkt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *